WIJZE LESSEN VAN JEZELF


Mag ik heel even met een paar clichés strooien? Nog maar drie lesdagen en een toetsweek en dan heb ik zomervakantie. Dat is ongelofelijk snel en ik besef het nog niet helemaal maar oh, wat heb ik er zin in. Nou leer je in zo'n jaar school natuurlijk een heleboel. Zo weet ik nu precies hoe de systematische naamgeving van moleculen werkt, wat de middelpuntzoekende kracht is en hoe je in het Duits een sollicitatie brief schrijft. Maar naast die dingen leerde ik ook wat over mezelf. Om het hele cliché nog clicheër te maken ga ik net zoals de rest van blogland daar wat over schrijven. VWO 4 was toch wel iets anders dan de vorige drie jaar VWO en ik had mezelf er beter op voor kunnen bereiden als ik dit had geweten. 

10 Dingen die ik tegen m'n 1-jaar-jongere-ik zou willen zeggen:
1. Geniet van je leven in de onderbouw want het is een feestje in vergelijking met de bovenbouw. De 'drukte' waar je nu in zit is chillen in vergelijking met volgend jaar en de 'moeilijke' toetsen zijn twee vingers in je neus in vergelijking met de stof van volgend jaar.
2.Je eerste toetsweek gaat heel erg tegen vallen en je gaat jezelf een beetje afvragen of je VWO wel aankan maar als je gewoon je best blijft doen kom je dit jaar door, echt waar.
3. Houd je huiswerk bij! Ik weet dat het teveel moeite lijkt om elke keer je boeken mee naar huis te slepen voor een paar opdrachtjes maar de toetsen zijn echt een stuk makkelijker als je gewoon je lessenwerk bij houd. 
4. Je gaat natuurkunde haten met heel je hart, je gaat je afvragen hoe je dat ooit met een voldoende moet afronden, over een paar weken vind je jezelf huilend achter je bureau omdat je er knettergek van wordt maar zelfs daar kan je voldoendes voor halen als je hard genoeg je best doet. 
5. Zet geen leuke playlist aan tijdens het leren want dan wil je niets anders dan meezingen en jammen en dat is niet bevorderlijk voor je spanningsboog.  
6. Het einde van de toetsweek dient gevierd te worden met pizza en/ of pasta bij Happy Italy. 
7. Er zitten een heleboel leuke mensen bij je op school waar je ontzettend veel lol mee gaat hebben. Geniet van ieder moment van die vriendschap want het blijft niet voor altijd zo mooi. Er komen dagen dat je een beetje verliefd wordt op iedereen en hoopt dat dat nooit meer overgaat. Het gaat over maar weet dat het ook weer terug komt. Echt. 
8. Doe mee aan de Grote Avond! Je gaat zo'n spijt krijgen dat je het niet hebt gedaan. 
9. NLT is een verschrikkelijk vak. Kies het niet. Switch nu het nog kan.
10. Je krijgt een belangrijke rol bij de schoolkrant en die ga je onderschatten en je gaat er veel moeite in steken maar de voldoening die je er uit haalt is het absoluut waard. 
11. Wordt lekker een beetje verliefd en luister vooral niet naar je zus en moeder. Het is hun rol om je te plagen.
(Haha, dat zijn er 11)

Groetjes van jezelf.  

Reacties

 1. Haha ik ben toch maar wat blij met m'n EM-profiel, ik hoor nu ook nog van zoveel mensen dat ze dat veel liever hadden gehad dan van die rotvakken als natuurkunde. Maar hey, als je het haalt is dat wel een hele prestatie en kan je alle kanten op. Het moment dat er een Spuigat uitkwam dat ook daadwerkelijk gelezen werd was inderdaad wel memorabel ondanks de grote partij werk die erin zat, beter gaan we dat volgend jaar ook gewoon weer voor elkaar boksen. En ik hoop je dan ook te zien bij de GA, geen idee hoe ik dat ga combineren met PWS en mijn examens maar ik vind het veel te leuk om gewoon alles uit mijn laatste schooljaar te halen dus dat is het plan. Oja, ik weet niet of ik het nu wel moet melden want mental breakdowns zijn niet per se gewenst zo vlak voor een toetsweek, maar VWO 5 is nog veel drukker dan VWO 4 (of de druk is in elk geval hoger omdat ze met PO's, practica en examencijfers rond gaan strooien en de stof opeens ook nog veel lastiger wordt). Dat heb ik dus niet gezegd. En gelukkig wordt het naast drukker ook gewoon nog leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel van deze dingen zijn zo herkenbaar. Vooral dat onderschatten eigenlijk. Ik zit nu in Havo 4 wat betekend dat ik volgend jaar examen moet doen ahhhh en een studie moet kiezen. Dit jaar was zoveel zwaarder dan in de onderbouw. En het wordt nog zoveel zwaarder volgend jaar. Maar ja. Ik heb me er dit jaar doorheen gesleept dus dat zal me volgend jaar ook wel gaan lukken. En jou gaat het ook lukken! We can do it!
  X Annabel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo herkenbaar! Ik wil niet vervelend zijn maar VWO 5 is nóg drukker. Ik stroom nu af naar havo:( Maar wel heel leuk. En gezellig. En je doet leuke dingen. En je bent bijna de oudste van school (status, whoehoe!) Dus ga er gewoon weer voor, volgend jaar! Geniet van alles en van de mensen om je heen, want als je straks een opleiding gaat doen, verlies je zoveel mensen uit het oog. En dat is jammer:( Maar heel erg veel succes met je toetsweek. Je kan het! Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk artikel!
  En inderdaad: Vieren met pizza is altijd een goed idee!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts